REALISATIE: MACHINEBOUW

Batterijsorteermachine
Batterijsorteermachine
Batterijsorteermachine

Batterijsorteermachine

Vennens E.M.I. ontwikkelde een batterijsorteermachine om het sorteerproces van oud metaal een pak te vereenvoudigen. We begonnen met een staalafname van het te verwerken oud metaal. Dit metaal werd uit de restafval gefilterd met behulp van een magneetband. Ongeveer 25 % van de gefilterde metalen bleken huishoudbatterijen te zijn.

Na een grondige haalbaarheidsstudie selecteerden we een geschikte camera om dergelijke batterijen te kunnen herkennen en dus ook lokaliseren op een transportband in beweging.

Daarna voerden we ook een studie uit naar de mogelijkheden om deze batterijen te verwijderen uit de afvalstroom. Hierbij moesten we rekening houden mogelijke storende elementen die de camera van de wijs zouden kunnen brengen. En we moesten ook een praktisch systeem bedenken om de batterijen uit het afval te halen, dat in het huidige transportsysteem gewoon via een verticale stortbuis in een container werd geleid.

We besloten het afval op te vangen met behulp van met rubber beklede platen. Zo werd de val gebroken en de inhoud meer gespreid. Hierop werd een camera gemonteerd die door nauwkeurige beeldverwerking het type batterij, de locatie en de oriƫntatie kan bepalen.

Vervolgens integreerden we een robot die over de gehele transportband vrij kan bewegen en batterijen kan gaan opnemen en deponeren in een daarvoor bestemde container. De ABB IRB 1200 Robot was het best opgewassen voor deze taak. Die kan met behulp van een pneumatische grijper en rubberen vingers snel en efficiƫnt batterijen verwijderen uit oud metaal. Zo werd dit huidig transportsysteem geoptimaliseerd om het sorteerproces op een geautomatiseerde manier te verbeteren en uit te breiden.